Saje la nak cter sikit.
Dulu masa aku baru kawin, aku rasa the only thg aku reti masak is meggi. Ayam masak paprik. Tuh pon google resepi haha.
Nasi lemak belajar dari MIL.
Buat nasi goreng pon fail! If takder instant perencah nasi goreng tu sumpah nasi goreng aku jd haru biru lembik la kurang rasa la.
By now gettg better but never stop learning n improving my skill.
Malu bila ingt balik ntah apa2 aku masak dulu.
Sup ayam pon tak reti buat hahaha.
Porridge untuk umar pon baru pass lepas setahun umur dia kahkahkah.
At least i never stop learning kan.
Now baru i paham nape MIL i kata dia masak campak2.
Dulu aku campak2 mmg nanges la rasa outcome dia.
Skg ok la. Husband approve. Tu yg penting.
Ok today nak share resepi sheperd pie.
Resepi ni sgt senang n recommended untuk buat masa raya or untuk wanita bekerja.
Boleh siap kan bahan2 lepas korg balik kjr.
Simpan dlm fridge. Balik kjr tinggal bakar je.
If suri rumah mcm i, kalau kata x sempat mmg la.
Ni lebih senang dari masak kari tau.
Bahan-bahan untuk 2-4 org makan
1 biji besar bawang merah - dadu
3 ulas bawang putih - dadu
4 -6 biji cendawan butang - hiris
Carrot - dadu
Daging cincang - agak2 untuk portion korg mkn
Sauce prego - half bottle
1 sudu Sos cili
1 sudu Sos tomato
Serbuk lada hitam
Herbs
Minyak zaitun
Garam
Gula
Cara-cara
- panaskan minyak zaitun
- tumis bawang merah n putih
- dah naik baru, masukkan carrot
- agak2 dlm 2 minit, masukkan daging cincang dan sos prego.
- masukkan sos cili and sos tomato. Masukkan serbuk lada hitam dan sedikit herbs.
- balance rasa dengan garam n gula. Letak cendawan butang.
- jangan kering sgt kuah dia. Agak2. Tak payah letak air. Sbb air dari daging cincang akan keluar.
- done. Letak dlm bekas.
Bahan- bahan untuk mashed potato (untuk base and topping dia)
- 4-6 biji potato potong kecik2 rebus.
- dah masak, tapis n lenyekkan
- letak susu segar sikit and garam and serbuk blackpepper. Gaul.
- make sure texture dia jd mcm mashed potato yg korg selalu beli kat kfc tu tau hehe. If tak lembut, tambah susu segar sikit demi sedikit. N gaul smpai mencapai texture yang korg puas hati.
Tadaaa!
Ok another topping is cheese. I guna cheddar cheese mcm dalam gambar tu. Untuk tabur last skali.
Naper cheddar? Sbb cheddar ni ada rasa. Cheese lain takder ummph. Huhu if budget korg lebih boleh la mix ngn cheese lain gak kie.
Bekas putih tu i beli kat parkson masa end year sale.
1 bekas is rm4.
If kat daiso rm5.
If kat bakery shop tempat jual barang2 buat kuih mungkin lagi murah. Not sure.
Ok now follow je step gambar kat bawah.
Mula2 letak mashed potato. Agak2 xya tebal sgt.
Then letak inti daging cincang tu
Tutup dengan mashed potato balik
If ada daun praisley sikit boleh letak sikit. Nanti bau dia harum. Dap. If xde pon xpe.
Last skali tabur cheese camni.
Bakar api 180 deg dlm 30-35 minit.
Make sure outcome dia kuning keemasan.
Xde gambar da jadi sbb lupa amik gambar.
Teros masuk perut haha.
Husband suka benda ni so dia mkn 4 mangkuk.
Lgpon kecik je kan. I makan 3 mangkuk share ngn umar.
If xde bekas comel cmni pakai bekas besar pon boleh.
Nanti potong2 je la.
Resepi aku ni yg sempoi je tau.
If korg google ada byk resepi yang lebih detail.
Ikot selera masing-masing ok?
Hehe selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment