Pantang experience and Ammar

Hello blog.
I miss u much!
The last entry i blog, i promise to blog about my pantang experience but ammar already 5mo and will start his solid food soon :p.

Didnt know beranak 2 will be this bz!

But nvm. I will just blog as fast as can ok?

Pantang experience (2nd child)
I didnt plan to take confinement lady this time around.
Just cari tukang urut.
After compare the price and all, i agree to take kak ila (she's indonesian).
Dia dah urut lama kat malaysia.
Kata kak ila, selalu urut2 datin2 n artis2.
She is so pretty for her age.
And love her massage service.
So good!
RM120 per day.
But too bad she already go back to indonesia sbb nak uruskan business2 husband kat sana gituu.

I amik 5 hari je urut. 
By day 5, badan rasa best.

I took Shaklee (set berpantang) supplements + nona roguy set as well, so pantang was awesome.
Rasa sihat gila by day 14.
Nak order set pantang shaklee boleh whatsapp saya ok? 0123318084.




I was lucky my parents was fit during my confinement, so they stay at my house and my mom cook for me. Thank you Allah.

Umar so happy his best friend, Tok tip was there to entertain him.
So my pantang experience was awesome.
Week 1, husband on leave so he took care of us, making meals and all.
Tho dapur scary haha. 
Pakkal tgh pantang rasa nak tolong basuh pinggan mangkuk.
Well i did actually at day 4.
Tak boleh la tgok sepah2. Sbb husband style penat, dia kata nti sok pagi dia basuh.
Mmg tak la. Sbb tu day 4, i selamba basuh pinggan pastu knr mara i buat bodoe je haha.
Biasalah kita pompuan kita nye piawaian kan tinggi.
Lagi plak sejenis degil raihana ni :p

2nd weeks onwards my parents came over and mak yg masak.

About Ammar
Ammar is consider lucky baby.
Or perhaps i already know how to handle baby, so everythg was consider smooth.
I bath him since day 2!
Actually i think how kids behave is totally how we handle him.
Ammar is calm baby because i already know how to breastfeed, to tackle his mood, to tackle his different kind of cry and all.
Kulit pon takde eczema macam umar.
Mungkin sbb dok consume Shaklee set pregnant so kulit ammar mmg cantik putih gebu gabas.
Dah 4x orang ingat Ammar girl akakaka.

Looking fw for his solid food soon!



Cuma kasihan asik knr buli ngn abang tapi tetap gembira and terhibur dengan abang.
Abang buat apa pon gelak2.
I love to see their bonding alhamdulillah thank you Allah for this greatest gifts.

Ohs yesterday i plan to make soto ayam before go back to bp with my sister.
I thought it will be nice if i can let husband taste it a bit as he had to setup for pelamin berendoi client that nite.

Haha until 5pm, ntg was done.
Preparation for soto ayam still have lot more to do.
Kids skip their nap because they need their mom to dodoi2kan them at the dark room. Impossible since im rushing to do alot of stuffs as well.
I need to prepare @ohweddingku stuffs for the setup that nite.
In between breastfeed adik and calm him down.
In between suruh umar makan.
In between sidai kain, angkat kain.
Need to pack baju balik kg.

At the end i realized i almost became the worst mom ever as i had to ignore their needs.
So i stop making soto ayam and plan to just continue making it at kg.
Luckily preparation for @ohweddingku settled.
So i took the kids for bath.
Pack clothes.
Able to make burger ayam n fries for dinner.

By 9pm off to kg.

Phew. 

Kita hanya merancang. Allah tentukan.

I have lots more to blog.
Will try to continue by tomorrow ok?



Pengalaman bersalin anak kedua - part 2

Lepas aku pilih untuk doc pecahkan air ketuban, aku minta izin dari doc untuk solat asar dulu.
At the same time husband uruskan registration siap2.
Settle registration, husband hantar bag aku n ready to leave me untuk cabut pelamin berendoi client.
Aku pon salam n mintak maap siap2 in case tak sempat jumpa tho confident sgt husband sempat sampai by 9pm sbb fefeeling beranak kol 11mlm cmtu.

So lepas solat asar, 5.30ptg tepat doc pecahkan air ketuban aku.
Time tu la bermula la perjuangan beranak.
Sbb sakit contraction makin lama makin kerap n sakit tak terkata.
Aku kan sentiasa bz sebelum beranak so tak sempat research balik cmne nak breathing tu semua.
All the nurses dlm labour room tuh la yang guide n bagi semangat tak sudah2.
Semua nya baik n sudi menghulurkan tangan masing2 untuk aku genggam kuat2 semasa menahan sakit.
Aku rasa baru kol 6pm aku dah give up tros ckp nak epidural hahaha.
Doc aku dtg ckp nak check bukaan dulu.
Dia kata kalau bukaan dah byk syg if nak epidural.
Pastu aku tanye apa option lagi drugs yg ada.
Dia kata gas sedut tu.
Aku sempat ckp nanti aku ngntuk je lebih tp tak hilangkan sakit.
Pastu dorg kata cuba dulu if sama je then if aku still nak epidural aku boleh amik.
At the same time doc mintak izin nak check bukaan lagi.
Aku mcm nak nangis sbb tengah tahan sakit sambil nak kena tahan kena seluk huwaa huwaa tp aku relakan.
Aku kuatkan semangat fikir "it's ok rai u can do it. Allah wont test somethg that u cant handle"
Lepas doc check bukaan doc kata dah 6cm.
"Raihana i dun think u need to take epidural. Bukaan u dah 6cm. Sgt cepat"

Aku akur n cuba sedut gas yg dorg kasi tu everytime contraction nak dtg.
"Breath innnnnn breath out"
"Slowly"
"Tarik panjang2"
Ya Allah aku bersyukur sgt sbb aku mmg ikot je instruction dorg and IT REALLY HELPS to endure the pain.
Nampak sgt masa beranak umar dulu aku tak diguide guna sedut gas tu dgn betul sbb bila tau nak guna dgn betul, mmg work!

Pastu midwive cina mcm tua2 cmtu dtg.
Aku dah risau dah takot kalau ramai2 nti aku takle focus ke hape haha.
Tp midwive ni baik sgt dia tolong urut2 butt aku n peha aku masa all the time tu especially time nak beranak so sangat2 menenangkan aku masa proses nak beranak.
Masa tgh suasana tegang tu aku dgr nurses suh call husband aku tp doc kata jgn. Sbb dia tau husband tgh cabut pelamin. Hehe dia kata dah settle nti baru call.
Dia taknak anythg happen on the road. Bagus kan doc aku?

Masa dah nak dekat 10cm tu aku rasa panas je bwh aku.
Time ni mmg susah nak differenciate perasaan nak beranak n contraction sbb dua2 sama sakit.
MasyaAllah sakit betul.
Dulu amik epidural so mmg rasa nak terberak je.
Ni rasa betul2 sakit contraction n sakit nak berak n at the same time rasa panas2 sumpah aku tatau nape rasa panas2 tu.
Pastu dlm rushing2 gitu dorg lambat angkat palang besi tu mmg knr marah ngn aku.
Haha aku dah la tgh lalok tgh meneran pastu kaki aku plak takle letak kat besi.
Naseb doc n the rest cpt handle situation tu.
Alhamdulillah dengan percubaan beberapa kali meneran berjaya la aku melahirkan adik umar pada pukul 7mlm.
Ya Allah syukur sgt2.
Adik sgt melekit2 berdarah dorg letas atas aku.hehe tp aku sgt lalok ngn drugs sedut tu tak mampu peluk ke apa. Naseb nurse tolong angkat kan tangan aku smer.

Perjuangan belum selesai hoi.
Proses kuar uri pon sama je sakit tu belum lagi time jahit pon sakit.
Dulu time umar boleh tersenyum2 pas beranak ni tak ye.
Aku continue sedut gas smpai dah settle jahit. Hahaha.
Kiranya cepat jugak la. 5.30pm pecah ketuban, kol 7pm beranak.
Dulu time umar, kol 7pagi masuk ward, kol 9 mlm baru beranak.
Doc dulu taknak pecahkan ketuban dia nak suh bukaan bukak sendiri.
Sbb tu kali ni aku pilih doc pecahkan ketuban cuma tak sangka cepat tol.

Pas dah settle smua baru la sempat aku update husband n family n friends.
Sempat bfeed adik jap.
Pastu dorg pindahkan aku ke ward 2 katil 1 bilik.
Husband smpai dlm kol 9mlm. Alhamdulillah kjr pon dah settle baru la lega kan.
Baru la sempat azankan adik.

Katil sebelah kosong so husband pon tido ngn sgt selesa hehe.
Tak la selesa sgt sbb kitorg pilih baby tido ngn kitorg mlm tu so kol 2-4 pagi tu lama tol adik breasfeed plus adik tak pandai latch lagi so mmg menguji kesabaran aku guide dia. Sampai tersengguk2.
Husband pon tak tido time tu dia takot aku tetido masa breastfeed adik.

Kol 4 pagi mengalah suh nurse amik adik.
Dapatla kitorg tido smpai kol 6 lebey.
Nikmat tol. By the time adik smpai aku pon da mandi n fresh.

Lepas doc check aku n baby semua ok, kitorg pon dibenarkan balik.
So dlm kol 1 kitorg pon balik.

Alhamdulillah tak salah pilih hospital columbia asia petaling jaya untuk melahirkan adik.
Thank you again to my gynae Doc Bheena n the team for being very supportive and helpful during the labour process.

Untuk memudahkan yang masih tercari2 hospital yang sesuai, di bawah kos bersalinkan adik untuk tahun 2016.
Total kos bersalin untuk 2 hari 1 malam tanpa epidural hanya gas sedut secara normal adalah RM3k.
Deposit 4k.
Balance akan dipulangkan selepas beranak masa checkout.

My monthly pregnancy checkup with doc Bheena tanpa ambil ubat adalah selalu nya bawah RM120.
Tapi ikotla naseb masing2 k hehe.

Bilik color biru ijau cantik n sejuk je tengok.

Memang selesa ward dia. Makanan pon alhamdulillah sedap. So much better dari tropicana hospital. Hehe

Hi nama saya Ammar Hakeem. Hari ke 9 saya lahir baru daddy n mummy sepakat bagi saya nama. :p

Rezeki awak la dik alhamdulillah mampu beranak sini. Kalau tak nak beranak kat ppum je. Tp daddy taknak sbb dia nak doktor pompuan sambut adik. Kalau ppum takot random doctor sambut baby. 

Alhamdulillah berjaya fully breastfeed sampai ke hari ini. Nama pon anak kedua. Rezeki Allah kasi kali ni susu sangat melimpah ruah sampai minum half sachet horlicks 3 in 1 sekali je sehari. Terpaksa 3-4 kali pam 1 hari kalau tak bengkak susu.

Ni la doc Bheena, gynae ku yang baik sgt2. Tq doc sbb tak kasi aku amik epidural hahaha leh save duit buat akikah adik alhamdulillah. Ni hari ke 5 lepas beranak masa checkup aku n adik so excuse my gemoks. Now dah kurus ye hahaha.

Nanti next kita cerita pengalaman berpantang plak insyaAllah.



Pengalaman bersalin anak kedua

Rasanya aku nak masuk minggu ke 37.
Ari sabtu 26 march pagi around 10 pagi memang hari checkup baby.
Kitorg memilih hospital columbia asia petaling jaya sebab dekat ngn rumah, checkup ngn doc yang murah, hospital yang cantik, n sbb my gynae yang baikkkk sgt.
Nama dia doc Bheena. Highly recommended!

Doc memang awal-awal dah bagitau nak check bukaan aku.
At the same time aku bagitau doc dah ada contraction tp tak kerap la.
Aku ingt braxton hicks je la.
Sekali doctor check dah 3cm! Hehe
Pastu doc kata buat la ctg check kekerapan contraction.
Bila check ctg, makin kerap tp takla selang 10 minit.
Doc tanye betul ke nak balik dulu.
Aku iyerkan sbb nak settle kan umar dulu, nak makan ayam penyet n nak kemas rumah sikit2.
Doc kata maybe esok or lusa aku beranak.

So balik tu aku terus ke the curve.
Masa kat the curve contraction makin kerap.
Maybe sbb doc seluk tadi kan.
So merangsang bukaan lagi cepat.
So aku ckp kat husband ptg ni gak knr serah diri.
Sbb husband knr bukak pelamin berendoi ptg tu.
So aku taknak take risk tunggu husband settle.
Biar aku serah diri kat hospital, at least kat sana ada doc n nurse leh tgok aku.
Kalau aku tunggu alip kat rumah, if tetiba aku sakit nak beranak, adik aku plak yg cuak sorg2 kan.

So by 4.30pm cmtu husband hantar aku ke hospital.
Otw pergi, aku sempat call doc tanye aku rasa aku knr serah diri sbb contraction makin kerap tadi tp ilang pulak skg haha aku pon tatau betul ke aku akan beranak arini.
Doc kata takpe dia check bukaan dulu and check ctg.
Bila check bukaan dah 4cm.
Doc tanya nak dia pecah kan ketuban or aku nak wait n jalan2 dulu tunggu pecah sendiri.
Mestila aku pilih doc pecahkan ketuban sbb aku tak suka lambat2 walaupon aku tau bukaan akan makin cpt n sakit dia makin kuat.
Husband terpaksa tinggalkan aku before doc pecahkan ketuban. Time tu 5.30 ptg.
Aku estimate kol 11 mlm baru aku beranak n husband sempat smpai hospital dalam kol 9malam utk sama2 dok dlm labour room.

TAPI....

To be continue ok? Sbb aku ngntuk hahaha

Pagi tu time check ctg pas checkup ngn doc

Kat bilik ni la aku beranak

Harap bersabar nti aku cter lebih lanjut.