Pengalaman bersalin anak kedua - part 2

Lepas aku pilih untuk doc pecahkan air ketuban, aku minta izin dari doc untuk solat asar dulu.
At the same time husband uruskan registration siap2.
Settle registration, husband hantar bag aku n ready to leave me untuk cabut pelamin berendoi client.
Aku pon salam n mintak maap siap2 in case tak sempat jumpa tho confident sgt husband sempat sampai by 9pm sbb fefeeling beranak kol 11mlm cmtu.

So lepas solat asar, 5.30ptg tepat doc pecahkan air ketuban aku.
Time tu la bermula la perjuangan beranak.
Sbb sakit contraction makin lama makin kerap n sakit tak terkata.
Aku kan sentiasa bz sebelum beranak so tak sempat research balik cmne nak breathing tu semua.
All the nurses dlm labour room tuh la yang guide n bagi semangat tak sudah2.
Semua nya baik n sudi menghulurkan tangan masing2 untuk aku genggam kuat2 semasa menahan sakit.
Aku rasa baru kol 6pm aku dah give up tros ckp nak epidural hahaha.
Doc aku dtg ckp nak check bukaan dulu.
Dia kata kalau bukaan dah byk syg if nak epidural.
Pastu aku tanye apa option lagi drugs yg ada.
Dia kata gas sedut tu.
Aku sempat ckp nanti aku ngntuk je lebih tp tak hilangkan sakit.
Pastu dorg kata cuba dulu if sama je then if aku still nak epidural aku boleh amik.
At the same time doc mintak izin nak check bukaan lagi.
Aku mcm nak nangis sbb tengah tahan sakit sambil nak kena tahan kena seluk huwaa huwaa tp aku relakan.
Aku kuatkan semangat fikir "it's ok rai u can do it. Allah wont test somethg that u cant handle"
Lepas doc check bukaan doc kata dah 6cm.
"Raihana i dun think u need to take epidural. Bukaan u dah 6cm. Sgt cepat"

Aku akur n cuba sedut gas yg dorg kasi tu everytime contraction nak dtg.
"Breath innnnnn breath out"
"Slowly"
"Tarik panjang2"
Ya Allah aku bersyukur sgt sbb aku mmg ikot je instruction dorg and IT REALLY HELPS to endure the pain.
Nampak sgt masa beranak umar dulu aku tak diguide guna sedut gas tu dgn betul sbb bila tau nak guna dgn betul, mmg work!

Pastu midwive cina mcm tua2 cmtu dtg.
Aku dah risau dah takot kalau ramai2 nti aku takle focus ke hape haha.
Tp midwive ni baik sgt dia tolong urut2 butt aku n peha aku masa all the time tu especially time nak beranak so sangat2 menenangkan aku masa proses nak beranak.
Masa tgh suasana tegang tu aku dgr nurses suh call husband aku tp doc kata jgn. Sbb dia tau husband tgh cabut pelamin. Hehe dia kata dah settle nti baru call.
Dia taknak anythg happen on the road. Bagus kan doc aku?

Masa dah nak dekat 10cm tu aku rasa panas je bwh aku.
Time ni mmg susah nak differenciate perasaan nak beranak n contraction sbb dua2 sama sakit.
MasyaAllah sakit betul.
Dulu amik epidural so mmg rasa nak terberak je.
Ni rasa betul2 sakit contraction n sakit nak berak n at the same time rasa panas2 sumpah aku tatau nape rasa panas2 tu.
Pastu dlm rushing2 gitu dorg lambat angkat palang besi tu mmg knr marah ngn aku.
Haha aku dah la tgh lalok tgh meneran pastu kaki aku plak takle letak kat besi.
Naseb doc n the rest cpt handle situation tu.
Alhamdulillah dengan percubaan beberapa kali meneran berjaya la aku melahirkan adik umar pada pukul 7mlm.
Ya Allah syukur sgt2.
Adik sgt melekit2 berdarah dorg letas atas aku.hehe tp aku sgt lalok ngn drugs sedut tu tak mampu peluk ke apa. Naseb nurse tolong angkat kan tangan aku smer.

Perjuangan belum selesai hoi.
Proses kuar uri pon sama je sakit tu belum lagi time jahit pon sakit.
Dulu time umar boleh tersenyum2 pas beranak ni tak ye.
Aku continue sedut gas smpai dah settle jahit. Hahaha.
Kiranya cepat jugak la. 5.30pm pecah ketuban, kol 7pm beranak.
Dulu time umar, kol 7pagi masuk ward, kol 9 mlm baru beranak.
Doc dulu taknak pecahkan ketuban dia nak suh bukaan bukak sendiri.
Sbb tu kali ni aku pilih doc pecahkan ketuban cuma tak sangka cepat tol.

Pas dah settle smua baru la sempat aku update husband n family n friends.
Sempat bfeed adik jap.
Pastu dorg pindahkan aku ke ward 2 katil 1 bilik.
Husband smpai dlm kol 9mlm. Alhamdulillah kjr pon dah settle baru la lega kan.
Baru la sempat azankan adik.

Katil sebelah kosong so husband pon tido ngn sgt selesa hehe.
Tak la selesa sgt sbb kitorg pilih baby tido ngn kitorg mlm tu so kol 2-4 pagi tu lama tol adik breasfeed plus adik tak pandai latch lagi so mmg menguji kesabaran aku guide dia. Sampai tersengguk2.
Husband pon tak tido time tu dia takot aku tetido masa breastfeed adik.

Kol 4 pagi mengalah suh nurse amik adik.
Dapatla kitorg tido smpai kol 6 lebey.
Nikmat tol. By the time adik smpai aku pon da mandi n fresh.

Lepas doc check aku n baby semua ok, kitorg pon dibenarkan balik.
So dlm kol 1 kitorg pon balik.

Alhamdulillah tak salah pilih hospital columbia asia petaling jaya untuk melahirkan adik.
Thank you again to my gynae Doc Bheena n the team for being very supportive and helpful during the labour process.

Untuk memudahkan yang masih tercari2 hospital yang sesuai, di bawah kos bersalinkan adik untuk tahun 2016.
Total kos bersalin untuk 2 hari 1 malam tanpa epidural hanya gas sedut secara normal adalah RM3k.
Deposit 4k.
Balance akan dipulangkan selepas beranak masa checkout.

My monthly pregnancy checkup with doc Bheena tanpa ambil ubat adalah selalu nya bawah RM120.
Tapi ikotla naseb masing2 k hehe.

Bilik color biru ijau cantik n sejuk je tengok.

Memang selesa ward dia. Makanan pon alhamdulillah sedap. So much better dari tropicana hospital. Hehe

Hi nama saya Ammar Hakeem. Hari ke 9 saya lahir baru daddy n mummy sepakat bagi saya nama. :p

Rezeki awak la dik alhamdulillah mampu beranak sini. Kalau tak nak beranak kat ppum je. Tp daddy taknak sbb dia nak doktor pompuan sambut adik. Kalau ppum takot random doctor sambut baby. 

Alhamdulillah berjaya fully breastfeed sampai ke hari ini. Nama pon anak kedua. Rezeki Allah kasi kali ni susu sangat melimpah ruah sampai minum half sachet horlicks 3 in 1 sekali je sehari. Terpaksa 3-4 kali pam 1 hari kalau tak bengkak susu.

Ni la doc Bheena, gynae ku yang baik sgt2. Tq doc sbb tak kasi aku amik epidural hahaha leh save duit buat akikah adik alhamdulillah. Ni hari ke 5 lepas beranak masa checkup aku n adik so excuse my gemoks. Now dah kurus ye hahaha.

Nanti next kita cerita pengalaman berpantang plak insyaAllah.



Pengalaman bersalin anak kedua

Rasanya aku nak masuk minggu ke 37.
Ari sabtu 26 march pagi around 10 pagi memang hari checkup baby.
Kitorg memilih hospital columbia asia petaling jaya sebab dekat ngn rumah, checkup ngn doc yang murah, hospital yang cantik, n sbb my gynae yang baikkkk sgt.
Nama dia doc Bheena. Highly recommended!

Doc memang awal-awal dah bagitau nak check bukaan aku.
At the same time aku bagitau doc dah ada contraction tp tak kerap la.
Aku ingt braxton hicks je la.
Sekali doctor check dah 3cm! Hehe
Pastu doc kata buat la ctg check kekerapan contraction.
Bila check ctg, makin kerap tp takla selang 10 minit.
Doc tanye betul ke nak balik dulu.
Aku iyerkan sbb nak settle kan umar dulu, nak makan ayam penyet n nak kemas rumah sikit2.
Doc kata maybe esok or lusa aku beranak.

So balik tu aku terus ke the curve.
Masa kat the curve contraction makin kerap.
Maybe sbb doc seluk tadi kan.
So merangsang bukaan lagi cepat.
So aku ckp kat husband ptg ni gak knr serah diri.
Sbb husband knr bukak pelamin berendoi ptg tu.
So aku taknak take risk tunggu husband settle.
Biar aku serah diri kat hospital, at least kat sana ada doc n nurse leh tgok aku.
Kalau aku tunggu alip kat rumah, if tetiba aku sakit nak beranak, adik aku plak yg cuak sorg2 kan.

So by 4.30pm cmtu husband hantar aku ke hospital.
Otw pergi, aku sempat call doc tanye aku rasa aku knr serah diri sbb contraction makin kerap tadi tp ilang pulak skg haha aku pon tatau betul ke aku akan beranak arini.
Doc kata takpe dia check bukaan dulu and check ctg.
Bila check bukaan dah 4cm.
Doc tanya nak dia pecah kan ketuban or aku nak wait n jalan2 dulu tunggu pecah sendiri.
Mestila aku pilih doc pecahkan ketuban sbb aku tak suka lambat2 walaupon aku tau bukaan akan makin cpt n sakit dia makin kuat.
Husband terpaksa tinggalkan aku before doc pecahkan ketuban. Time tu 5.30 ptg.
Aku estimate kol 11 mlm baru aku beranak n husband sempat smpai hospital dalam kol 9malam utk sama2 dok dlm labour room.

TAPI....

To be continue ok? Sbb aku ngntuk hahaha

Pagi tu time check ctg pas checkup ngn doc

Kat bilik ni la aku beranak

Harap bersabar nti aku cter lebih lanjut.







32 weeks pregnancy update

Bila dah masuk minggu ke 32 ni serius badan rasa berat sgt oit nak jalan.
Aku plak jenis tak reti jalan slow, jalan nak laju jeee tau la amik SHAKLEE.
Tapi lately asik melecet je bahagian peha sebab peha dah gemuk n start berlaga haha, maka baru la aku reti jalan mcm penguin slow2 pfft.
Baby dah 2kg rupanye bila check smlm. Patotla rasa penat jln.

Dah 2 minggu aku tak buat breakfast utk husband sbb...
Sbb aku takle tido malam. Dlm kol 3 pagi baru leh tido.
Naseb la husband paham.
Padahal mmg ngntuk n pnt.
Salah satu faktor sbb baby non stop gerak.

Tapi smlm checkup with doc.
Doc kata mmg semua ni normal. 
Memalam tu mmg braxton hicks la manjang.
Tp tak sakit. Cuma tak selesa.
Kepanasan 1 hal padahal aircond dah maksimum.
Takleh sejuk sgt sbb nti umar n husband selsema.
So aku pon suka tido di bucu katil.
Rasa hippo betul huhu.
Naseb la umar seawal 2 tahun dah seperate bed.
Takle imagine panas2 knr berhimpit kat katil.
Aku rasa umar pon nyampah share tempat sempit ngn aku.
Baik dia tido katil sendiri. Selesa n nak nyanyi guling2 pon aku tak kesah.
Dulu masa dia share katil ngn kitorg mmg asik knr marah sbb tak reti duduk diam bila da nak tido.
Skg dok katil sendiri pandai pon tido sendiri.
Tapi tangan masih nak raba siku aku.
Ntah la habit dia ni dari kecik.

Sbb dah jd hippo ni, aku pon da start prepare brg adik.
More to brg umar, just seperate kan yg elok, n nak basuh later.
Ada la aku topup sikit2 je especially baju berlubang. 
Tau la baby kan suka muntah susu kan.
Plus to be fair kat adik. Sian dia takkan semua baju recycle kan.
Baju umar pon sbnrnye byk sgt yg elok. So alhamdulillah la x membazir.
Tinggal nak beli barut baby, toiletries baby, n peralatan menyusu. Pump pon masih elok cuma tak test je lagi.
Mcm botol susu baby semua tu la.
Aku baru beli almari baby untuk adik. Baru la semangat membasuh baju baby tu dtg hahahaha.
Lgpon serius minggu ke 32 aku da penat nak jln nak suh aku buat preparation minggu ke 36 ke.
No thx haha.
Kali ni berpantang kat rumah sendiri best la. Aku suka. Sbb sng nak arrange awal2.
I want to make sure everythg comfy as best as can.
Maksud aku bilik aku la.
Sbb da berpengalaman time umar 6 hari suffer sakit, this time, aku rasa biarla 6 hari aku dok bilik je takya turun tangga. So aku knr make sure semua nye lengkap.
Nti bila sakit bawah jahit tu da ok, boleh la turun naik tangga.
Hah nti if berjaya decor2 bilik aku share la.
If tak berjaya n tak sempat settle sblom adik kuar, aku dendiam je la haha.
Ni pon umar tiap2 pagi ckp ngn perot aku, "adik bila nak keluar ni? Pastu borak2 ngn adik cerita dia g sana sini"
Sape yg ajar ntah haha. Pandai betul.

Ok till next update!