How to organize your kitchen

Arini nak jadi Martha Steward on how to organize your kitchen. ecece
haha kasi can la sbb jadi suri rumah seminggu cuti MC kan?

1) Make recipe organizers for a week
- Benda ni sangat membantu untuk anda plan beli groceries as well as tak la kelam kabut tgok resipi masa balik kjr bergegas nak masak. Da lama nak buat bila cuti MC baru la berpeluang nak buat. Alhamdulillah. :D. Yaps boleh je beli satu buku di mana anda boleh tulis semua resipi letak dlm buku tuh. Tapi i rasa dats a bit hard to flip back each page rite? Cuba bayangkan if ada 1000 recipes? Camner nak buat? Receipi organizers ni i tampal kat fridge rumah. Senang nak tgok setiap kali nak masak.

1) For the bg - Beli kertas color tebal sikit ada jual kar popular belila color apa yang anda suka. I beli size A3.
2) For plastic transparent i ukur dulu and potong, bahagi kepada 8 bahagian, selotep kiri, kanan dan bawah sajer tapi atas tak payah selotep.
3) Boleh la guna colorful papers untuk receipes untuk lebih interesting and can differentiate the colors by type of receipes - chicken, fish and others. Tak soletop atas supaya senang nak kuar masuk ikot hari nak masak.
4) Ada 8 walaupon hanya 7 hari seminggu. Slot ke 8 i buat others - means if minggu tu i nk buat bread pudding or cakes or anythg senang. Also boleh buat resipi sayur kat others. Everyday i biasa masak 3 jenis benda - Main dish, sayur and telur biasanya. Sayur i selalu buat sayur goreng je. Sebab tu i tak letak resipi sgt sbb sayur senang hehe berbanding main dish. :p

Atas tak selotep supaya senang nak bawak kuar masuk jadi cmni. If nak lagi cantik, sila taip resipe and all wording pakai computer and print. Rumah i takder printer. Nak guna kat opis cm rasa dosa je. hehe plus i tengah cuti kan.

Bolehla potong paper kecik siap2 cmni letak ikot segment, bila2 free, google la resipi aper nak masak and tulis la atas paper2 ni. Letak box atas peti ais.

Sangat senang kan? So setiap friday nite boleh la discuss ngn husband nak makan aper. So weekend bolehla beli groceries sama2 setelah resipi apa nak masak untuk seminggu dah decide kan. I beli groceries hampir setiap weekend sbb sayur cepat layu. Sayur normally tahan seminggu je. Ayam boleh tahan lama sikit so takyah beli every weekend. Just topup mana yang da abes. :)


2) Peel off onions skin and store in the fridge
- Mak i, akak i, and MIL i semua nyerh suggest buat begini. hehe senang balik kjr tros masak. tahya susah2 nak kupas. Buat stock untuk 2 minggu tros. :) Bila i buat cmni senang. See bila MC sakit, and of course bila sakit, takleh buat kjr berat2 kan. SO lega la bila stock bawang smer byk lagi dlm fridge yg da kupas. So i masak simple2 je. Tak berat pon. Area i leceh untuk tapau food. So walaupon i tengah berpantang, i masak sbb bagi i lagi senang and berkhasiat. Husband kjr, saper nak tapaukan? So masak jer la yg senang2 - sup ikan, ikan masak kicap etc2.

Ohs yer, cili api pon i blend siap2 gak sbb cili api kan cepat layu if simpan lama2.


3) Food Labelling
- Yang ni I rasa dah ramai orang buat which i think sangat la practical. So bila husband tiba2 nak tolong masak untuk anda, dia tak susah2 mencari barangan dapur. Seperti semalam. Husband masak rilek je tanpa panggil i masuk dapur tanpa tanyer mana garam, bawang dan semua nyer. Sebab i dah label semua siap2 and letak kat tempat yang senang nak grab.


Sebelum buat food labelling, i pernah buat sambal ikan bilis and i terletak 2 sudu garam sbb i ingat tuh bekas gula. Sebab if sambal kan gula kena lebih. See bahaya kan? tak pepasal kena la redo balik smbal. sobs. So food labelling can avoid any kind of small incident in the kitchen.

 amik gambar senyap2 masa husband tengah masak

TADAA~ Husband masak nasi goreng sosej untuk makan malam.

If you havent start any of the above, start now because it makes your kitchen more organize and you able to save alot of time in the kitchen. :)

13 comments:

LisaLisut said...

i love u rai i love u rai!! haha excited gila i baca post ni. sgt well organized!!! i ni dh la pemalas sjk errr bdn xsihat ni. mmg malas nk buat apa pun..but i will try.myb xsedetail u. tp akan kemas2 la mana yg serabut tu.huhu. husben i xpandai masak and tak mahu try pn.bab masak je dia surrender.rajin buat air n kerja rumah lain je. tp masak mmg dia surrender.sigh. dia kata tapau kedai je. haish. xmerasa la i air tgn husband sndri.huhu..

Rai said...

hehe tq lisa~ i kena jd organize kalau tak husband i bising i masak lama sgt kat dapur. so bila buat cmni, i masak skg kurang sejam n dpt mkn b4 8pm hehe. bab husband masak tu takper u doa je mana tau satu hari nti dia nk kasik surprise on ur birthday or any special occasion hehe

daLiLa said...

sgt kewl..u are so organized!! blh praktik kan nnt after kawen..thnk uuuuu!!

jooleata said...

great.. :) love it!

Mila Ahmad said...

teliti lah rai..suka² t boleh practik kan lepas kahwin

~PuAn NadiRa~ said...

hoh..byk gila tupperware u!!!..i pon nk wat cmni lah..label lg senang kan??

Rilla said...

Suka bangat entri ni. Thanks Rai!

menn said...

waaaa..best2..sangat organize..boleh tiru bab organize recipe.
tahnx for the info

Liyana said...

yeayy bleh datang umah kau makan doplahpat jam. belum penah rasa masakan alip lagik :) aku je yg belum dtg umah kau.sobs

Rai said...

dalila: tq dear. glad to share with my readers. :)

jooleata: tq~

Mila: tq.. :)

Puan nadira: tupperware byk orang kasik as wedding gifts. suka!

Rilla: tq dear. :)

menn: u r welcome dear :)

yana: len kali ko dtg aku masak burger rabbit spesel. haha

chicA said...

hi..ske bc blog u sal kawin2.. now sal marriage life pulak. i follow u ye.. ^_^

oshinz said...

adekah en. husband memasak pakai baju ofis lagi?????!!!! OMG.. so sexy! hahaha. untung akak.

Rai said...

chica: tq dear~ :)

oshinz: aahs. hehe bila mood dia rajin dtg, mmg busy la dia kat dapur. :)

Post a Comment