Makan2 for family in law

Nak kata housewarming - tak sangat la since housewarming normally for new house?
so i will just call it as makan2 untuk keluarga mertua.

So after discuss with husband, the menu for the lunch will be:-
- soto ayam
- sate ayam (yang ni beli of course)
- cream puff
- honeydew

Lepas tuh bermula la episode stuggle di dapur.

I didn't use any instant perencah soto.
So, i follow the receipes from here. Nyummy. You guys can try too~
Bahan Untuk Kuah Soto:-

  • 2 keping dada ayam, cuci, toskan dan perap dgn kunyit, garam dan halia 1/2 jam
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 inci lengkuas, dititik
  • 2 camca besar rempah sup "ADABI"
  • 1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
  • 1 batang kayu manis*
  • 1 kuntum bunga lawang*
  • 5 kuntum bunga cengkih*
  • 3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
  • Bahan Kisar Halus:-
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang merah kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 camca teh lada hitam biji
  • 4 biji buah keras
  • 1 inci kunyit hidup
Of course i tak ikot bulat2 ada yang i alter a bit.
Cara membuat kuahnya:-
  1. Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak, masukkan rempah tumis dan goreng hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan kacau goreng hingga terbit minyak. Masukkan rempah sup dan rempah kurma, tuang sedikit air dan kacau hingga rata. Masak guna api sederhana.
  2. Kemudian masukkan kaki ayam, serangka, serai dan lengkuas titik. Kacau hingga rata. Tuang air anggaran 3 - 4 liter. Masukkan 1 camca teh garam dan masak dgn api sederhana. Biar merenih 45 minit ke 1 jam. (Boleh tambah air jika kurang)
  3. Dada ayam yg diperap tadi, goreng hingga masak tapi jgn sampai garing. Angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.
  4. Penyedian Soto:- Dalam mangkuk, masukkan nasi impit yg telah dipotong dan taugeh. Tuang kuah soto hingga 3/4 penuh. Bubuh kacang goreng, tauhu, begedel, soon, bawang goreng, daun sup/bawang dan akhir sekali lada kicap (jika suka).
  5. Untuk Lada Kicap:- Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat, masukkan kicap manis dan gaul rata.

From time to time, i will add alot of masak2 blog links at my right sidebar.

So perencah tuh semua i kali 4. since it's for 14 people. resipi tu utk 4 orang kan. so buatla lebih sikit.
Bolehla dorg bawak bekal balik ke kan. Better lebih dari tak cukup malu.
But still rasa dia lari. I guess it's really not easy to cook for 14 people. sigh.
So i tried to calm down. Teringat tips my mother in law tiba2, if buat sup kalau tak cukup masin, walaupon da tambah garam, try tambah kiub ayam. It's getting better.
Then i tambah kiub sup bonjot plak.
Then alter sikit2 here n there, tambah memacam.......

akhirnyerh kuah soto ku rasa dia marvellous!
Aku rasa la sbb aku mmg gila kan soto ayam. So saya tau soto tuh sedap atau tak.
Rasa cukup atau tak.

Lepas siap kuah soto dalam kol 10.30pagi, masa untuk menyediakan bahan2 dia plak.

Rahsia soto ayam yang sedap terletak pada bahan2 dia:-
1) kacang goreng - goreng jangan sampai hangit tau.
2) begedil kentang - penting sgt ni. I try tiru receipe from here. sumpah sedap sbb husband asik ckp sedap walaupon outcome rupa dia hodoh.
3) suhun goreng
4) daun sup
5) daun bawang
6) taugeh
7) ayam yang dicarik2
8) sambal kicap yang meletop - cara nak buat senang je, beli cili api, blend 25 biji dengan 4 biji bawang putih and gula dalam 1 sudu kecik.
9) bawang goreng rangup and sedap - lepas hiris bawang merah kecik tipis2, letak atas pinggan/dulang. biar kering dlm 30 minit. Pastuh gaul dengan tepung jagung (agak2). taburkan garam sikit kat minyak yang dipanaskan. Goreng dengan api yang sederhana panas. angkat. 


sorry if gambar tak menerujakan sbb amik lepas tetamu balik. huhu almaklumla siap masak 5 minit sebelum tetamu sampai. mmg tak smpat nak snap gambar sbb dah start busy layan tetamu.

sambal kicap wajib pedas tp sedap

Finally the magic soto ayam :p

Somebody eat this with kuah sate. grr spoil the soto magic je. anyone else do this?

trying hard to follow receipe do the cream puff


turns out it become macaroons! pfft haha
but rasa dia not bad la
because the kids love it. hehe

no matter wut, my guests seems to enjoy the food so much.
They even ate second round.

Im so happy!
Rasa 5 jam kat dapur sungguh berbaloi tgok makanan laku.
I even bungkuskan untuk dorg siap2.
Dah beli bekas transparent murah2 kat tesco siap2.

Cooking is my new obsession. :p

2 comments:

Liyana said...

its not macaroon or even cream puff? what is that thinggggggggggggg hahahaha

Rai said...

yana: dats my first attempt wuwuu. huhu tuhla gatal tangan kali 3 sbb nk buat 30 biji. mmg dpt 30 biji tp lari rasa sobs. taper nti aku cuba lagi kalau jd aku blog kan huhu

Post a Comment